Czym jest kamica nerkowa? Czy mamy grupy ryzyka? I jak sami sobie czasem szkodzimy?
lek. Przemysław Zugaj: O kamicy nerkowej, inaczej kamicy moczowej, mówimy wówczas, gdy w nerkach i/lub innych częściach dróg moczowych, wytrącają się związki chemiczne, tworząc złogi, które potocznie nazywamy kamieniami. Przyczyny rozwoju kamicy są różnorakie. Najczęściej jest to zbyt mała podaż płynów, ale np. u podłoża kamicy cystynowej leży wada wrodzona cewek nerkowych. Najczęstszym rodzajem kamieni moczowych jest szczawian wapnia, który wytrąca się podczas zbyt dużego wydalania wapnia z moczem. Może to mieć miejsce np. w przypadku nadmiernego wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego, nadmiernej podaży wapnia i witaminy D, nadmiernego wchłaniania wapnia z kości czy zaburzeń hormonalnych. Jeśli chodzi o grupy podwyższonego ryzyka, to należy podkreślić, że mężczyźni są dotknięci kamicą trzy razy częściej niż kobiety. Są to zwykle panowie w wieku 30-50 lat. Kobiety są częściej zagrożone kamicą w okresie ciąży – wówczas częściej dochodzi do zastoju moczu w nerkach. Przewlekłe infekcje dróg moczowych również sprzyjają powstawaniu kamieni. Bakterie alkalizują mocz, a w środowisku zasadowym szybciej wytrącają się sole wapnia, co sprzyja tworzeniu się kamieni.
Zwykle pierwszym objawem, że dzieje się coś złego jest atak kolki nerkowej, czyli silny ból oraz towarzyszące mu nudności, wymioty lub krwiomocz. Taki atak zwiastuje kłopoty. Gdy kamień utknie w moczowodzie wówczas zostaje zablokowany spływ moczu z nerki. Jeśli nie podejmiemy leczenia, po pewnym czasie może nawet dojść do utraty funkcji nerki.
Co z naszego menu może stać się przyczyną powstania kamieni?
lek. Przemysław Zugaj: Warto zapamiętać kilka zasad żywienia, które niekorzystnie wpływają nie tylko na układ moczowy, ale i na cały organizm. Powiem o kilku z nich: